Grupa Iglotex to zdywersyfikowana i zintegrowana pionowo grupa dystrybucyjno – produkcyjna działająca na rynkach detalicznych i gastronomicznych od 40 lat.
Jest liderem na rynku żywności mrożonej w Polsce. Posiada ogólnopolski zasięg wspierany oddziałami dystrybucyjnymi i silnym zespołem sprzedaży. Współpracuje z najlepszymi dostawcami,a w naszej ofercie znajdują się produkty mrożone, chłodzone i suche. Dzięki temu jest wiarygodnym partnerem handlowym dla kilkudziesięciu tysięcy Klientów rocznie.
Jest wiodącym producentem żywności mrożonej w Polsce, właścicielem takich marek konsumenckich, jak Proste Historie, Bistro Pizza czy Pizza Passionata. Jest również liderem w Polsce w produkcji żywności mrożonej pod marką prywatną Klientów, dzięki najszerszej ofercie produktowej oraz stawianiu na długoterminowe i wieloaspektowe relacje z Klientami.
Grupa Iglotex prowadzi działalność produkcyjną w swoich dwóch zakładach, zlokalizowanych w Skórczu i Tarnowie. W ofercie znajdują się mrożone warzywa i owoce, frytki, pizza, zapiekanki, wyroby kulinarne ziemniaczane i mączne, jak również produkty chłodzone, takie jak wyroby kulinarne oraz pizza, zapiekanka. Zna doskonale preferencje konsumentów, rozumie także ich specyficzne potrzeby żywieniowe. Konsekwentnie stawia na rozwój i innowacje, aby oferta była jeszcze bardziej atrakcyjna. Inwestuje w infrastrukturę, technologię produkcji i badania, nieustannie podnosząc standardy jakościowe. Jest ekspertem w swojej dziedzinie i godnym zaufania partnerem handlowym, czego potwierdzeniem jest liczne grono zadowolonych Klientów.
Nowa fabryka w Skórczu to kompleks HI-TECH i PRO-EKO
Nowy zakład produkcyjny IGLOTEX w Skórczu to zintegrowany kompleks hal produkcyjnych oraz magazynowych typu mroźnie, wraz z zapleczem socjalnobiurowym i towarzyszącą infrastrukturą techniczną oraz oddziałem dystrybucyjnym:
- 24,4 tys. mkw. – łączna powierzchnia kompleksu, w tym zakład produkcyjny o powierzchni 13,6 tys. mkw. magazyny o powierzchni 9 tys. mkw., budynek administracyjno-biurowy o powierzchni 1,8 tys. mkw. oraz oddział dystrybucyjny z flotą ponad 70 pojazdów,
- fabryka posiada 6 linii produkcyjnych i wytwarza mrożone oraz chłodzone pierogi, pizzę, zapiekanki, uszka, warzywa, owoce oraz dania gotowe,
- estymowana roczna produkcja wyniesie około 38 tys. ton żywności,
- w magazynach znajduje się około 12 tys. miejsc paletowych,
- fabryka oraz centrum dystrybucyjne zatrudniają łącznie niemal 700 pracowników,
- fabryka współpracuje z kilkuset dostawcami i obsługuje większość sieci handlowych w Polsce,
- oddział dystrybucyjny współpracuje z kilkoma tysiącami klientów detalicznych i gastronomicznych w Polsce i za granicą.
Hale produkcyjne wraz z liniami technologicznymi zostały zaprojektowane w oparciu o technologię Lean Industry 4.0, co umożliwia precyzyjne i elastyczne zarządzaąnie produkcją na każdym jej etapie oraz szybkie wprowadzanie niezbędnych zmian.